6 TIPOV PRE SPRÁVNEHO T-U-R-I-S-T-U

    Ak by sme sa Vás opýtali prečo by ste chceli dovolenku práve vo Vysokých Tatrách, s určitosťou vieme, že by väčšina z Vás podala jednoslovnú odpoveď: TURISTIKA. Súhlasíme, samotné hory patria medzi najväčšie lákadlá našich veľhôr. Turistika je úžasnou aktivitou, pri ktorej uvidíte nové miesta, prečistíte si hlavu, „zašportujete si“ a uvidíte svet „z inej perspektívy“. Dobrý spánok a nadšenie však nie sú jedinými zárukami dobrej a hlavne bezpečnej dovolenky na horách. Pripravili sme 6 užitočných tipov pre každého turistu.

1. Dvakrát meraj, raz strihaj 

    Základom každej turistiky, predovšetkým tej vysokohorskej alebo časovo dlhšej, je dobrá príprava. Nezanedbajte preto vyhľadávanie informácií o celkovom čase a prevýšení, ale aj o teréne. Nespoliehajte sa na to, že si po jednom naštudovaní trasy všetko zapamätáte. V dnešnej digitálnej dobe lákajú ľudí rôzne mobilné aplikácie, napríklad aj tie turistické. Treba mať však na pamäti, že vysoko v horách nemusíte mať signál a tak sa Vaše aplikácie môžu stať absolútne nepoužiteľnými. V tomto prípade sa radšej spoľahnite na starý dobrý papier. Vytlačte si mapku s trasou k cieľu a nezabudnite ju ukázať aj svojim blízkym. Popíšte im predpokladaný čas turistiky, medzizastávky. Informovanosť je prvoradá nielen pre Vás samotných, ale aj pre ľudí, ktorí by v prípade najhoršieho mohli pomôcť pri pátraní po nezvestných. Pokiaľ sa chystáte na „hrebeňovky“, počas ktorých sa už tradične prespáva na horských chatách, dajte si námahu kvalitne zapísať svoju cestu do horskej knihy. 

2. Jedna lastovička jar nerobí

    Príprava horského výletu sa netýka iba plánovania trasy. Veľkú úlohu zohráva aj počasie. Sledujte vývoj počasia niekoľko dní pred plánovaným štartom. Nájdite si kvalitný a predovšetkým overený zdroj informácií. Hory sú síce krásne, no aj zradné. Na vyššie položených miestach sa môže počasie zmeniť doslova z minúty na minútu. Mnohé turistické chodníky nevedú okolo horských chát a preto je ťažké ukryť sa pred dažďom či dokonca snehom. Áno, snehom. Ako sa hovorí, jedna lastovička jar nerobí. Aj v lete sa dokonca môže stať, že búrky budú vo vysokých nadmorských výškach snehové. Pokiaľ by ste prišli na miesto pokryté snehom, zvýšte pozornosť! Neviete, aká pevná je snehová pokrývka ani čo sa pod samotným snehom nachádza. Nebezpečné sú aj hmlisté dni. Hmla výrazne znižuje nielen viditeľnosť,  ale aj orientáciu v teréne. Pokiaľ si myslíte, že ideálne počasie na turistiku je bezoblačné a slnkom zaliate poludnie, veľmi sa mýlite! Nie nadarmo sa hovorí, že horské slnko je silné. Nevyberte sa preto do terénu, kde Vás nechráni tieň stromov, bez adekvátnej pokrývky hlavy. Na záver tohto tipu upozorňujeme ešte na jeden životne dôležitý fakt. Pokiaľ Vás na turistike predsa len búrka zastihne a Vy ste ďaleko od horských chát, neukrývajte sa pred bleskami pod stromom! Zvyšuje sa tak pravdepodobnosť, že Vás zasiahne blesk, čo býva v horách smrteľné!

3. Šaty robia človeka

    Vo všeobecnosti povrchná fráza, ktorá však, paradoxne, v horách platí. Pokiaľ sa chystáte iba na prechádzku okolo Štrbského plesa, obliecť a obuť si môžete, samozrejme, čokoľvek Vám pohodlné. V prípade, ak sa plánujete „štverať“ o čosi vyššie, zainvestujte do kvalitnejšieho turistického oblečenia a predovšetkým obuvi. Ak Vám kamarát povie, že vyšiel na Zelené pleso v obyčajných halovkách, berte ho s rezervou. Horské chodníky sú vo väčšine prípadov lesné chodníky a skaly, nie asfaltky. Kúpte si radšej dobré turistické topánky v obchodoch na to určených.  Topánky by Vám mali dobre sadnúť, netlačiť, neomínať. Dajte si obzvlášť na záležať na podrážke a celkovej výške topánok. No a pokiaľ máte nové topánky, nevyberte sa s nimi hneď na najvyššie tatranské štíty! Rovnako ako každé topánky, aj tie turistické treba najprv „rozchodiť“, inak riskujete bolestivý výstup s otlakmi. Čo sa oblečenia týka, buďte ako „cibuľka“. Nie, nemusíte ostatným vháňať slzy do očí svojím odorom. „Na cibuľku“ znamená, že budete oblečenie vrstviť. To, že Vám teplomer pred chatkou ukazuje +30°C neznamená, že na takom Kôprovskom štíte či obľúbených Rysoch nebude +10°C. Teplota výraze klesá so stúpajúcou nadmorskou výškou! Zvážiť by ste mali aj pribalenie náhradného oblečenia, aby Vás počasie nezastihlo nepripravených. Voľte vzdušné materiály, ktoré dobre sajú pot a nebránia Vám v pohybe. Keď už je reč o horských „outfitoch“, pozrime sa aj na doplnky. Celkový „look“ doplňte určite aj kvalitným ruksakom. Nemal by v ňom chýbať viacúčelový nožík, čelovka (alebo aspoň spratný lampáš), repelent/krém na uštipnutie hmyzom. Štýlovo budete určite vyzerať aj s mačkami vo vyšších nadmorských výškach, kde sa aj v lete môže držať sneh. Ak plánujete po horách aj „loziť“, nezabudnite na patričnú výbavu.

4. Ste to, čo jete

    Nuž áno. Obzvlášť v dnešnej uponáhľanej dobe fast foodov sme to, čo jeme. Na horách však musíme uvažovať inak. Nikomu by sa nekráčalo dobre s ťažkým plným žalúdkom. Mať v batohu chlebík s rezňom je také slovenské a tradície by sa určite mali stále oživovať, no keď Vám niekde pri Hincovom plese (ďaleko od akejkoľvek chaty) príde nevoľno, nebudete mať na turistiku najkrajšie spomienky. Zabaľte si radšej ľahké jedlo, ktoré Vám v akúkoľvek dobu doplní potrebnú energiu. Nebojte sa, že by ste z energetických tyčiniek či nápojov pribrali. Tatry sú dosť vysoké na to, aby ste nabraté kalórie rýchlo spálili. Keď už hovoríme o pálení kalórií, pri námahe a potení naše svaly strácajú minerály, ktoré by sme mali dopĺňať napríklad slanými jedlami. No a keď svoje desiaty zjete, tú časť servítky, ktorá sa Vám nenalepila na chlebík s malom, odložiť naspäť do ruksaku. Prírode by trvalo celé roky kým by rozložila zvyšky Vášho občerstvenia. V neposlednom rade apelujeme na množstvo tekutín, ktoré sa rozhodnete vyniesť na tatranské štíty. Dehydratácia nie je výmysel odborníkov. Závraty vo výškach na skalnom teréne sa taktiež nezvládajú ľahko. Navyše sú trasy, ktoré nevedú lesom, kde Vám kryjú stromy. Teploty každým dňom stúpajú a zobrať si jednu litrovú fľašu minerálky niekam na Téryho chatu naozaj nestačí.

5. Reťaz je len taká silná, aký silný je jej najslabší článok

    Už Vám niekto povedal: „Vo dvojici sa to ťahá lepšie.“? Na horách to platí dvojnásobne! Turistiku by ste mali plánovať minimálne vo dvojici. Ak vytvoríte väčšiu skupinku, pri voľbe turistiky a samotnom tempe výstupu treba prihliadať na fyzickú zdatnosť všetkých členov výletu. Odporúčame určiť si „vedúceho“, ktorý pozná terén alebo má aspoň výborný zmysel pre orientáciu. Podľa niektorých odborníkov by sme si na turistike mali robiť prestávky každé dve hodiny. Pri skupinách sa však často stáva, že sa rozdelia na menšie časti, z ktorých každá kráča vlastnou rýchlosťou. Je preto vhodné dohodnúť sa na spôsobe komunikácie. Komunikácia je dôležitá aj z hľadiska prevencie pred zvieratami. Vysokohorská zver je plachá. Pokiaľ Vás bude počuť dostatočne skoro, nepríde Vám do cesty. Ak ste sa predsa len rozhodli zariskovať a vydať sa do hôr v jednočlennej skupine, raz za čas preventívne zatlieskajte aby ste dali zvieratám na vedomie, kde ste. Prípadne si pískajte, možno sa aj Vám samým pôjde veselšie. Majte na pamäti aj fakt, že v horách nie ste sami. Ak kráčate po skalnatom teréne, veľmi ľahko sa Vám spod nôh môže uvoľniť kameň a zraniť turistov za Vami. Zvažujte preto každý krok!

6. Risk je zisk?

    Risk môže byť zisk v otázkach akcií na burze či nového strihu vlasov. Na horách sa neriskuje! A to za žiadnych okolností. Či už hovoríme o únave, vyčerpaní alebo trase. Nevypláca sa chodiť „skratkami“ mimo vyznačeného turistického chodníka. Môžete tak veľmi jednoducho stratiť orientáciu a poňatie, kde presne sa nachádzate. Pokiaľ sa Vám zdá, že ste zišli z Vašej plánovanej trasy, neriskujte, vráťte sa k poslednej turistickej značke. Nie všetky cesty vedú v Tatrách „do Ríma“. Pokiaľ si netrúfate chodiť v neznámom prostredí na vlastnú päsť, využite služby horského vodcu. Počas celej turistiky kráčajte takým tempom, aby ste rovnomerne rozložili svoje sily. Energiu nepotrebujete iba na výstup za krásnymi výhľadmi, ale aj na bezpečný zostup. Ak ste si vyšli do hôr s deťmi, treba si nechať rezervu aj na pomoc deťom. Čo sa bezpečnosti týka, odporúčame uzavrieť poistenie na hory. Záchranné akcie nie sú najlacnejšie. Pokiaľ by sa Vám niečo stalo, uložte si do NABITÉHO mobilu tiesňovú linku horskej záchrannej služby 18300! Ak dôjde k najhoršiemu a Vy alebo ľudia vo Vašom okolí budú potrebovať záchranársky vrtuľník, uistite sa, že ste dobre viditeľný. Nápomocný budete pilotom vrtuľníka aj vtedy, kedy budete rukami naznačovať tvar písmena „V“. Menšie zranenia viete ošetriť aj za pomoci prenosnej lekárničky, ktorú by ste mali mať v plnej výbave.

    Na záver Vám všetkým prajeme vydarené vzostupy aj zostupy, plno dychvyrážajúcich výhľadov a málo záchranných akcií. Dúfame, že ste si zobrali k srdcu aspoň niektoré z našich rád. Ak nie, pamätajte si túto poslednú: PÝCHA PREDCHÁDZA PÁD! Nerobte zo seba frajerov. Hory sú nebezpečné aj pre tých najskúsenejších.

rezervovať